Alanyi adómentesség és/vagy ÁFA kör?

A cégünk forgalma növekedik, ha kitartóan és következetesen tesszük a dolgunkat. A forgalom növekedés pedig gondolkodóba ejtheti azokat a vállalkozókat, akik az alanyi adómentesség határához közelítenek.

Azért tartom fontosnak ezt a kérdést behozni, mert ez a vacillálás akár egy önkorlátozó tényező is lehet. És nagyon fontosnak tartom, hogy ne álljunk a saját fejlődésünk útjában vagy azért mert nem ismerjük a lehetőségeinket vagy mert félünk valamitől. És ez az ÁFA kör kérdés (visszagondolva) pont ilyen.

Ha Te kedves olvasó már rég túl vagy ezen a kérdésen, akkor is érdemes elolvasni ezt a pár sort, mert szakértőnk, Zsoldos Zsuzsa, akihez egyéni vállalkozások fordulhatnak adószakértőt igénylő kérdésekben, valamint könyvelési témákban (www.adotanoda.hu), egy nagyon izgalmas szempontot hoz be. Péntek délelőtti beszélgetésünket rögzítettük Nektek:


InnoLeads: Zsuzsa, az elmúlt időszakban több olyan beszélgetésben is részt vettem, ahol az ÁFA-körbe lépés kérdésköre felmerült. Kinek ajánlanád azt, hogy átlépjen az áfa körbe és kinek ajánlanád, hogy oldja meg az alanyi adómentességet?

Adótanoda: Az ÁFÁ-s cégek szeretik az ÁFÁ-s beszállítókat, hiszen az ÁFÁT-t el tudják számolni. Tehát akinek ÁFA körösek az ügyfelei, nekik mindenképp ajánlom, ne habozzanak, mielőbb lépjék meg. Akár egyéni vállalkozásról, akár cégről van szó.

Nem ajánlom azoknak, akiknek az ügyfelei alanyi adómentesek alapból. Ők nem tudnak dolgozni az ÁFÁ-val.

InnoLeads: Mit tehetünk, ha közelítünk az alanyi adómentesség határához és az ügyfeleink nem ÁFA körösek?

Az első és legfontosabb szabály az az, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően járjunk el. Minden tevékenység legyen leszámlázva és leadózva. Minden, amit ezután mondok, ezzel a megközelítéssel mondom.

Van olyan, hogy valaki közelít a határhoz és az ügyfelei alanyi adómentesek. Érdemes elgondolkozni egy másik cégformán és elindítani azt. Lehet ez BT vagy KFT.


InnoLeads: Te hogy csinálod, Zsuzsa?

Adótanoda: Én nem szeretnék ÁFÁ-s egyéni vállalkozó lenni – hiszen a meglévő ügyfeleim zömmel alanyi adómentesek. Őket továbbra is egyéni vállalkozóként szolgálom ki. Kiszámoltam, hogy mekkora ügyfélkört tudok lefedni alanyi adómentesen 2023-ban. Az újonnan érkező ügyfeleim már az új cégemmel fognak szerződni.


InnoLeads: Hogyan ugrod meg az ÁFA körbe lépést az új cégnél, hiszen előbb utóbb „az is betelik” és a cégek a könyvelés, adótanácsadás szolgáltatás tekintetében árérzékenyek.

Adótanoda: Igen, itt jönnek az árazási kérdések. Arra is figyelni kell, hogy ne menjenek el ügyfelek. ezt úgy tudom megvalósítani, hogy az új ügyfeleknek az árakat már úgy kommunikálom, hogy amikor átlépek ÁFA körbe, ne kelljen módosítani a bruttó árat.

InnoLeads: Izgalmas. Ennyi információ alapján valaki, aki nincs otthon az adózás kérdéseiben át tudja gondolni egyedül a saját helyzetét és ki tudja alakítani az optimális cégstruktúráját?

Adótanoda: Nem, azonban egy-két alkalmas tanácsadáson ezt át tudjuk beszélni azzal, aki döntési helyzetben van. Én sem egyedül raktam össze a saját modellemet. Segítséget kértem kollégáktól. Átbeszéltük a lehetőségeket, hogy mit hogyan csináljak. Nekem főképp figyelni kell, hogy szabályos legyen a tevékenységem.

InnoLeads: Zsuzsa, nagyon köszönjük, hogy ezt mind megosztottad velünk. szerintem jövünk hozzád és kérdezünk. 


Kapcsolat

Kérdésed van a szolgáltatáscsomaggal kapcsolatban?

Írj nekünk egy e-mail-t hello@innoleads.eu

Segítségre van szükséged, vagy jelentkezni szeretnél a szolgáltatásainkra?

Írj nekünk egy e-mail-t hello@innoleads.eu